Domki letniskowe z drewna
Architektura wnetrz dla opornych…

Architektura 21szego wieku : – Yad Labanim ( Memorial to the Sons) Konkursowy wpis / Eli Gotman

Posted in Uncategorized  by admin
November 2nd, 2018

Dzięki uprzejmości Eli Gotman Zaprojektowany przez architekta Eli Gotman, propozycja Yad Labanim.
(.
Pomnik Synów.) Poświęcony jest upamiętnianiu poległych żołnierzy w wojnach Izraela i pomaganiu rodzinom pogrążonym w żałobie.
Budynek Yad Labanim w Ramat Yishay, sam w sobie jest pomnikiem, który zaczyna się od ściany zakopanej w ziemi, noszącej nazwy upadłych w niej perforacji, wynurza się z ziemi jako budynek, a kończy jako oświetlona biblioteka unosząc się nad placem.
Więcej zdjęć i opis Gotmana po przerwie.
Wiele miast i miasteczek w Izraelu ma budynek Beit Yad Labanim ., budynek pamięci, który służy również jako małe centrum społeczności i oferuje różne zajęcia przy różnych okazjach.
Co jakiś czas wznoszony jest nowy budynek, zwykle na cześć poległych żołnierzy.
Miasto Ramat Ishay razem z.
Yad Labanim.
Organizacja zdecydowała się przeprowadzić otwarty konkurs dla architektów w wieku poniżej 40 lat, na zaprojektowanie nowego budynku Yad Labanim.
Całkowita powierzchnia budynku miała wynosić maksymalnie 500 m2 na maksymalnie 2 kondygnacjach, na powierzchni około 2300 m2.
Program projektu obejmował główną salę pamięci, 3 pomieszczenia do zabawy (nieokreślone), bibliotekę, mały plac ceremonialny oraz obiekty towarzyszące, takie jak łazienki, kuchnia itp.
Dzięki uprzejmości Eli Gotman.
Yad Labanim.
istnieje napięcie między przeszłością a przyszłością, życiem i śmiercią, codziennym życiem i żałobą.
Wprowadzając życie w miejsce żalu, pamięć zyskuje szacunek, na jaki zasługuje, nie tylko w jeden dzień każdego roku.
dzień Pamięci.
W jednym ruchu, jednej masie, projekt wyraża to samo napięcie, na którym.
Yad Labanim.
istnieje.
Schematy tektoniczne Dzięki uprzejmości Eli Gotman A.
Pincer movement.
co obniża ziemię z jednej strony i podnosi ją na drugą, tworzy zarówno budynek, jak i otaczającą go zieleń.
Stworzony stok składa się z siedzących schodów, małych trawników i małego placu z tylną ścianą, używanego do codziennych spotkań, a także do uroczystych okazji.
Podłączenie budynku do górnej ulicy i podniesienie drugiego piętra umożliwia wykorzystanie dachu jako części ciągłego pasma ogrodniczego, a jednocześnie uczynienie całego projektu bardziej widocznym dla osób wchodzących do miasta (od ronda).
Obwiednia budynku, wykonana z perforowanej metalowej okładziny, zaczyna się jako ściana nośna wyrastająca z ziemi i wznosi się stopniowo, tworząc strukturę, która unosi się nad wejściem.
Dzięki uprzejmości Eli Gotman Biblioteka, z jednej strony, jest końcem ścieżki, punktem światła unoszącym się w powietrzu, zwróconym ku miastu i żyjącym, az drugiej strony.
wejście, z widokiem na plac i pamięć poległych.
Zastosowanie metalowych blach perforowanych na różnych poziomach, zapewnia różnorodność sytuacji wzdłuż projektów, od całkowicie nieprzezroczystych płyt z tylko imionami w nich, przez lekko perforowane obszary, gdzie mało światła jest potrzebne, do silnie perforowanej skóry, umożliwiając światło biblioteki, zachowując całą masę nienaruszoną.
plan miejsca Pomieszczenia ćwiczeń po obu stronach holu wejściowego mogą służyć jako przedłużenie otwartej przestrzeni na imprezy specjalne.
Pokój na tyłach, który zastępuje istniejący schron (istnieje już sąsiedztwo schronu przeciw bombowego, który mógłby zostać użyty w projekcie lub zastąpiony nowym w dzisiejszych standardach), może służyć jako klub dla nastolatków, sala muzyczna lub siłownia.
plan 01
[hasła pokrewne: drzwi chowane w ścianę, ocieplenie domu koszt, wiązar dachowy ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: drzwi chowane w ścianę mieszkania sprzedaż warszawa bielany ocieplenie domu koszt